Y kuşağının kahramanlarından ressam Bob'u bildiğinize eminim. Resim Sevinci ile verinin ne ilgisi var diyorsanız eğer cevabım eğer bakmasını bilirseniz verilere hemen her yerden ulaşabilirsiniz şeklinde olur.
Cadmium sarısı, Van Dyke kahvesi, Prusya Mavisi yada Titanyum Beyazı. Küçük bir çocukken TRT2'de bu kabarık saçlı ressamın programına ne zaman denk gelsem adeta ekran karşısında kilitlenir kalırdım. Hiçbir resim yeteneğim olmamasına rağmen (gerçi böyle bir yeteneğim olup olmadığını anlayacak kadar resim dersi de almadım hiç) ressam Bob, anlattığı ilginç hikayeler, kullandığı renklerin tuhaf isimleri yada tam resim bitti derken bir kenardan ortaya çıkardığı dev bir ağaçla beni hep şaşırtmayı başarır ve programın isminde olduğu gibi içimde bir resim sevinci yaratırdı. Aradan seneler geçip bir yetişkin olduğumda da hala ne zaman ressam Bob'a rastlasam adeta bir terapi etkisi yaratır bende.
İşte bu nedenle geçen gün rastladığım bir sayfa oldukça ilgimi çekti. İki veri bilimci Connor Rothschild and Jared Wilber ressam Bob tarafından yapılmış yüzlerce resmi incelemişler ve çeşitli sınıflandırmalara ayırmışlar.
Örneğin en çok kullanılan Bob Ross rengi titanyum beyazıymış.
Renklere bakmanın bir başka yolu da hangi resimde hangi renklerin kullanıldığı şeklinde olabilir.
Mesela bu açıdan baktığınızda dikkat çeken bir değişiklik 6.sezondan itibaren ressamın kahverengi tonlarında bir değişikliğe gitmesi olarak görünüyor. Bu noktada birbirlerine yakın bu iki renk arasında bir geçiş olmuş.
Peki Bob Ross resimlerinde yaklaşık kaç renk kullanıyormuş? İncelenen 403 resimden tam 100 adedinde ressam 12 farklı renk kullanmış. Resimlerin büyük çoğunluğunda ise 7 ile 13 arasında renk kullanılmış.
Bunun en güzel örneklerinden biri de ressamın ölümünden önce yaptığı son resim olan "Wilderness Day" isimli tablo.
Ressam bu resminde şu 12 rengi kullanmış :
Malesef benim birkaç hafta önce fark ettiğim bu harika çalışma Bob Ross'u temsil eden şirket ve projeyi yapan veri bilimciler arasındaki anlaşmazlıktan dolayı internetten kaldırılmış.
Yine de çalışmanın github sayfasında kodları bulunuyor. Tüm resimlere de bu klasörlerden ulaşmanız mümkün.
Projeyi yapan veri bilimcilerin twitter adresleri ise şöyle: @CL_Rothschild ve @jdwlbr
Bu güzel çalışmanın daha çok kişiye ulaşmasını istediğim için projeyi yapan veri bilimcilere mesaj yazıp son durumu sordum. Henüz bir yanıt gelmedi. Bir gelişme olursa ben de blogta güncelleme yaparım. Dilerim şirket bu hatasından döner.
Gerçi ressam Bob'a göre "Hata diye bir şey yoktur. Sadece küçük mutlu kazalar vardır"
Comments